TURİZM TALEP TAHMİNİNİN YAPAY SİNİR AĞLARIYLA MODELLENMESİ


Özet Görüntüleme: 99 / PDF İndirme: 86

Yazarlar

  • Sadık SERÇEK Dicle Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Diyarbakır, Türkiye (sadik.sercek@dicle.edu.tr)

Anahtar Kelimeler:

Yapay sinir ağları, Turizm talep tahmini, Turizm sektörü

Özet

Turistik destinasyondaki kaynakların pazarlama fonksiyonları ile doğru yerlere yönlendirilmesi açısından ileriye yönelik doğru ve güvenilir talep tahminleri turizm sektörü için büyük önem arz etmektedir. Turizm sektörünün kendine has özelliği ve talebin etken faktörler karşısında esnek olmasından dolayı, talebin doğru tahmin edilmesi daha da önemli hale gelmektedir. Bu amaçla, öncelikle Türkiye’nin turizm talebini etkileyen değişkenlerle ilgili 2012-2016 yıllarına ait veriler toplanarak analiz edilmiştir. Ardından, bu verilere göre Yapay Sinir Ağları tekniğiyle 2017 yılının 12 aylık turizm talebi tahmin edilmiştir. Bu konuda daha önce yapılan çalışmalarda da yapay sinir ağları ile elde edilen modellerin diğer yöntemlere göre daha iyi tahmin sonuçlarına sahip olduğu görülmüştür.

İndir

Yayınlanmış

2017-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

SERÇEK, S. (2017). TURİZM TALEP TAHMİNİNİN YAPAY SİNİR AĞLARIYLA MODELLENMESİ. Journal of Recreation and Tourism Research, 4(2), 1–12. Geliş tarihi gönderen https://jrtr.org/index.php/jrtr/article/view/180

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi