PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE UMUTSUZLUĞUN YAŞAM DOYUMUNA ETKİSİ: OTEL ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA


Özet Görüntüleme: 138 / PDF İndirme: 64

Yazarlar

  • Nuran AKŞİT AŞIK Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Meslek Yüksekokulu, Doç. Dr., Balıkesir, Türkiye (nuran@balikesir.edu.tr)

Anahtar Kelimeler:

Psikolojik dayanıklılık, Umutsuzluk, Yaşam doyumu, Otel çalışanları

Özet

Bu araştırmanın temel amacı, psikolojik dayanıklılık ve umutsuzluğun çalışanların yaşam doyumunu etkileyip etkilemediğini incelemektir. Bu doğrultuda, Alanya’da beş yıldızlı otellerde çalışan 408 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırma bulguları, otel çalışanlarının psikolojik dayanıklılık ve yaşam doyumu düzeylerinin ortalamanın üzerinde, umutsuzluk düzeylerinin ise hafif derecede olduğunu göstermektedir. Yapılan analizler sonucunda psikolojik dayanıklılık ile yaşam doyumu arasında orta düzeyde ve pozitif, umutsuzluk ile yaşam doyumu arasında ise zayıf düzeyde ve negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, psikolojik dayanıklılık ve umutsuzluğun çalışanların yaşam doyumunu anlamlı derecede etkilediği, psikolojik dayanıklılık ve umutsuzluğun yaşam doyumunun %29,5’ini açıkladığı belirlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2018-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

AKŞİT AŞIK, N. (2018). PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE UMUTSUZLUĞUN YAŞAM DOYUMUNA ETKİSİ: OTEL ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Recreation and Tourism Research, 5(2), 33–41. Geliş tarihi gönderen https://jrtr.org/index.php/jrtr/article/view/273

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi