Tarım Turizmi Kapsamında Yerel Ürünlerin Pazarlama ve Markalaşma Çalışmaları


Özet Görüntüleme: 259 / PDF İndirme: 166

Yazarlar

  • Taner DALGIN Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Marmaris Turizm MYO, Muğla / Türkiye. (tanerdalgin@mu.edu.tr)
  • Makbule CİVELEK Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karadeniz Ereğli Turizm Fakültesi, Zonguldak/Türkiye. (makbule.civelek@beun.edu.tr)

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.73

Anahtar Kelimeler:

Yerel Ürün, Tarım Turizmi, Tarım Turizmi Pazarlaması, Tarım Turizminde Markalaşma

Özet

Turistik tüketicilerin tercihlerindeki değişimler klasik turizm türlerine olan ilgiyi azaltmakla birlikte çevreye duyarlı ve bilinçli turistlerin oluşmasını da beraberinde getirmiştir. Bilinçli turistler, diğer turizm türlerinden farklı olarak turistik ürün tüketiminde de farklılaşmaya gitmektedir. Bu çalışmanın amacını tarım turizmi işletmelerinde üretilen ürünlerin belirlenerek, pazarlama ve markalaşma yolunda yapılanların ve planlananların tespiti oluşturmaktadır. Bu kapsamda Türkiye genelindeki TaTuTa işletmeleri (n=94) çalışma problemine dâhil edilmiş, tarımsal/hayvansal ürün üreterek satışını gerçekleştiren 12 tarım turizmi işletmesi belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde tarım turizmi işletmelerinin, tarımsal/hayvansal ürün üretmeleri bazında pazarlama ve markalaşama çalışmalarını değerlendiren bir çalışmaya henüz rastlanamamıştır. Tarım turizmi faaliyetlerinden biri olan tarımsal/hayvansal ürün pazarlama faaliyetinden hareketle çalışma sorunu oluşturulmuştur. Çalışma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde bölgesel bazda üretilen ürünlerin farklılaştığı, pazarlama ve markalaşma adına çeşitli faaliyetlerin yürütüldüğü, tarımsal ürünlerin hayvansal ürünlere oranla daha fazla pazarlandığı görülmüştür. Genel olarak işletmelerin pazarlama faaliyetlerinde üzerinde durdukları unsurun organiklik olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye genelindeki tarım turizmi işletmeleri sayısal olarak göz önüne alındığında ürün pazarlamasına ilişkin olarak yetersizliklerin olduğu da tespit edilmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2020-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

DALGIN, T., & CİVELEK, M. (2020). Tarım Turizmi Kapsamında Yerel Ürünlerin Pazarlama ve Markalaşma Çalışmaları. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(3), 456–480. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.73

Sayı

Bölüm

Kavramsal İnceleme