Covid-19 Pandemisi Sonrası Turistlerin Ekoturizm Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi


Özet Görüntüleme: 176 / PDF İndirme: 106

Yazarlar

  • Doğukan BAYESEN ,cÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Çanakkale / Türkiye.. (dgknbysn@gmail.com)
  • Ferhat ÖZKÖK Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Çanakkale / Türkiye. (ferahozkok@gmail.com)
  • Serdar SÜNNETÇİOĞLU Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Çanakkale / Türkiye. (serdarsunnetcioglu@comu.edu.trc )

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.76

Anahtar Kelimeler:

Covid-19, Ekoturizm, Pandemi, Turist Davranışları

Özet

Günümüzde yaşanan Covid-19 pandemisinin turizm faaliyetleri üzerinde ciddi değişimler yaratacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Yaşanacak bu değişim sürecinde insanların kitle turizminden vazgeçerek bireysel ve çevreci turizm türlerine yönelmesi beklenmektedir. Bireysel turizmi ön planda tutan ve çevreci bir turizm türü olarak bilinen ekoturizmin, pandemi sürecinden sonra önemli ölçüde etkileneceği düşünülmektedir. Çok eski olmayan ekoturizm kavramı, sürdürülebilir, çevreci ve yerel ekonomiyi ön planda tutan bir turizm türü olarak bilinmektedir. Yaşanan bu pandemi sürecinde insanların giderek bireyselleştiği ve doğal dengenin korunmasından yana tavır aldığı düşünüldüğünde, gelecekte ekoturizm açısından önemli gelişmelerin yaşanacağı söylenebilir. Bu çalışmada Covid-19 pandemisinden sonra turistlerin sürdürülebilir ve çevreci bir turizm türü olan ekoturizme yönelme potansiyelleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Ekoturizm kavramı, geçmişte ve günümüzde yaşanan salgınlar sonrası turizm faaliyetleri ve Covid-19 pandemisi çalışmanın içerisinde detaylandırılarak incelenmiş ve detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Çalışmada önceden belirlenen kriterleri sağlayan 19 kişi ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen bulgular detaylandırılarak incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak pandemi sonrası uygun şartlar sağlandığında, katılımcıların kitle turizminden uzaklaşarak ekoturizme yönelmeye yatkın olduğu ve Çanakkale’nin ekoturizm için uygun bir destinasyon olduğu görülmüştür.

İndir

Yayınlanmış

2020-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

BAYESEN, D., ÖZKÖK, F., & SÜNNETÇİOĞLU, S. (2020). Covid-19 Pandemisi Sonrası Turistlerin Ekoturizm Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(4), 528–550. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.76

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi