ÖRGÜTSEL SİNİZM VE PSİKOLOJİK SÖZLEŞME İHLALİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA*


Özet Görüntüleme: 367 / PDF İndirme: 250

Yazarlar

  • Funda KARACAOĞLAN ASLAN Gazi Üniversitesi,Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı (fukaracaoglan@hotmail.com)
  • Yasin BOYLU Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Doç. Dr. (yasin@gazi.edu.tr)

Anahtar Kelimeler:

Sinizm, Örgütsel Sinizm, Psikolojik Sözleşme, Psikolojik Sözleşme İhlali

Özet

Bu çalışmada; otel işletmesi çalışanlarının genel sinizm düzeyleri, örgütsel sinizm düzeyleri ve algılanan psikolojik sözleşme ihlali arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada sinizm, örgütsel sinizm ve psikolojik sözleşme ihlali hakkında kavramsal çerçeve oluşturulduktan sonra, otel çalışanlarının bu tutumları ileri sürülmüştür. Bu amaçla Ankara ilinde bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 2125 kişi arasından 390 kişilik bir katılımcı grubuna anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler çeşitli istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; genel sinizm, örgütsel sinizm, psikolojik sözleşme ihlali algısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, otel çalışanlarının genel sinizm düzeyleri arttıkça örgütsel sinizm düzeylerinin ve psikolojik sözleşme ihlali düzeylerinin de arttığı ve psikolojik sözleşme ihlal algıları arttıkça örgütsel sinizm düzeylerinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu konuya yönelik öneriler sunulmuştur.

İndir

Yayınlanmış

2014-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

KARACAOĞLAN ASLAN, F., & BOYLU, Y. (2014). ÖRGÜTSEL SİNİZM VE PSİKOLOJİK SÖZLEŞME İHLALİ ARASINDAKİ İLİŞKİYİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA*. Journal of Recreation and Tourism Research, 1(2), 33–45. Geliş tarihi gönderen https://jrtr.org/index.php/jrtr/article/view/112

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi