The Investigation of Leisure Time Satisfaction, Life Satisfaction And Happiness of University Students Who Spend Their Leisure Times in Youth Centres


Özet Görüntüleme: 237 / PDF İndirme: 103

Yazarlar

  • Gülsüm BAŞTUĞ Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Sport Sciences, Department of Recreation, Mugla, Turkey. (gbastug@mu.edu.tr)
  • İbrahim DİKİCİ Muğla Sıtkı Koçman University, Social Sciences Institute, Department of Recreation, Muğla, Turkey. (dikici.ibrahim@gmail.com)
  • İlker GÜNEL Uşak University Faculty of Sport Sciences, Department of Sports Management, Uşak, Turkey. (ilker.gunel@usak.edu.tr)

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.70

Anahtar Kelimeler:

Boş Zaman Memnuniyeti, Yaşam Memnuniyeti, Mutluluk

Özet

Bu çalışmanın amacı boş zamanlarını gençlik merkezlerinde geçiren üniversite öğrencilerinin boş zaman memnuniyeti, yaşam doyumu ve mutluluğu düzeylerini araştırmaktır. Bu çalışmanın evrenini Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyeside faaliyetlerini sürdüren Gençlik Merkezlerinde boş zaman aktivitelerine katılan 18-29 yaş arası üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Örneklemi ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde kurulan rekreaktif etkinlik istasyonlarında görev alan 250 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Boş Zaman Memnuniyet Ölçeğinin kısa versiyonu, Oxford Mutluluk Anketi ve Yaşam Memnuniyeti Ölçeği'nin kısa versiyonu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örnekler t-testi, Eşli-Örnek t-testi, Kruskal-Wallis Testi, ANOVA Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, serbest zaman memnuniyeti ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Gelir durumu ile mutluluk arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğrencilerin Gençlik Merkezlerine gelme durumları ile serbest zaman memnuniyeti arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin serbest zaman doyumu, yaşam doyumu ve mutluluk düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin yaşam doyumunu ve mutluluk düzeyini arttırmak için boş zamanlarının kampüste etkin ve aktif olarak geçirilebileceği rekreasyon alanlarının çeşitlendirilip oluşturulması tavsiye edilir.

Yayınlanmış

2020-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

BAŞTUĞ, G., DİKİCİ, İbrahim, & GÜNEL, İlker. (2020). The Investigation of Leisure Time Satisfaction, Life Satisfaction And Happiness of University Students Who Spend Their Leisure Times in Youth Centres. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(3), 392–404. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.70

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi