TURİST REHBERLERİ BAKIŞ AÇISIYLA EKOTURİZM: ALGI, SORUMLULUK VE ROLLERİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA


Özet Görüntüleme: 217 / PDF İndirme: 130

Yazarlar

  • Gül ERKOL BAYRAM Sinop Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Sinop, Türkiye (gulerkol@windowslive.com)

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2019.17

Anahtar Kelimeler:

Tur rehberleri, Ekoturizm, Ekotur rehberleri, Davranış, Türkiye

Özet

Turizm endüstrisinde ekoturizm hızlı bir yükseliştedir ve bu durum turizm sisteminde yer alan paydaşlara bazı görevler yüklemektedir. Doğal alanların korunması pek çok kesim için yarar sağlamaktadır. Turist rehberleri de bu yararlanıcılar arasında gösterilebilir. Bu yararlar sorumlulukları da beraberinde getirmekte; doğal kaynakların sürdürülebilirliği adına turist rehberlerine büyük sorumluluklar düştüğü kabul edilmektedir. Bu çalışma, rehberlerin rol ve sorumluluk algıları ile ekoturizm konusundaki tutumlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği turist rehberlerine uygulanmıştır. Araştırma verileri; veri analiz programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; turist rehberlerinin doğal çevreye yönelik algıları ve doğa turlarında rol ve sorumluluklarına dair algıları yüksektir. Ziyaretçi farkındalığı, anlatım içeriği, doğal çevreye yönelik boyutları ile cinsiyet ve çalışma şekli arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca çevreye yönelik genel tutum ölçeği ile eko turlarda turist rehberlerinin görev ve sorumluluklarına dair alt faktörler arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

Yayınlanmış

2019-03-30

Nasıl Atıf Yapılır

ERKOL BAYRAM, G. (2019). TURİST REHBERLERİ BAKIŞ AÇISIYLA EKOTURİZM: ALGI, SORUMLULUK VE ROLLERİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Journal of Recreation and Tourism Research, 6(1), 81–91. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2019.17

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi