YEREL HALKIN REKREASYONEL ETKİNLİKLERE KATILIMINI ENGELLEYEN FAKTÖRLER: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ


Özet Görüntüleme: 195 / PDF İndirme: 104

Yazarlar

  • Nazik ÇELİKKANAT Giresun Üniversitesi, Bulancak Kadir Karabaş U. B.Y.O., Giresun, Türkiye (nazik.celikkanat@giresun.edu.tr)
  • Gül ERKOL BAYRAM Sinop Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Sinop, Türkiye (gulerkol@sinop.edu.tr)
  • Ali Turan BAYRAM Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Sinop, Türkiye (alibayram@sinop.edu.tr)

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2019.18

Anahtar Kelimeler:

Yerel halk, Rekreasyon, Giresun

Özet

Bu araştırmanın amacı, yerel halkın rekreasyonel etkinliklere katılım engellerinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, Giresun İlinde yaşayan 387 kişiye anket uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak dağılım, frekans, t testi, ANOVA analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, yerel halkın cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve hane aylık gelir durumuyla; boş zaman engelleri boyutlarının bir kısmı ile anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Buna göre, erkek katılımcıların kadın katılımcılara göre boş zaman etkinliklerinde daha fazla bilgi eksikliği yaşadığı, çalışan katılımcıların çalışmayanlara oranla daha fazla zaman eksikliği yaşadığı, 25 ve altındaki yaş grubundaki katılımcılar para alt boyutunu diğer yaş gruplarına göre daha fazla engel olarak gördüğü ve 56 yaş ve üstü katılımcılar ise zaman alt boyutunu diğer yaş gruplarına oranla daha az engel olarak gördüğü, üniversite eğitimi alan katılımcıların ulaşım alt boyutundan diğer eğitim seviyelerine göre daha az etkilendiği, 2000 ve altında hane aylık geliri olan katılımcıların para ve sosyal çevre alt boyutunda, 2001-4000 TL hane aylık geliri olan katılımcıların ise bilgi eksikliği ve ulaşım alt boyutunda diğer gelir gruplarına göre daha fazla katılım engeli olarak gördüğü sonuçlarına ulaşılmıştır.

Yayınlanmış

2019-03-30

Nasıl Atıf Yapılır

ÇELİKKANAT, N., ERKOL BAYRAM, G., & BAYRAM, A. T. (2019). YEREL HALKIN REKREASYONEL ETKİNLİKLERE KATILIMINI ENGELLEYEN FAKTÖRLER: GİRESUN İLİ ÖRNEĞİ. Journal of Recreation and Tourism Research, 6(1), 92–100. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2019.18

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi