Covıd-19 Salgını Sonrası Alınan Önlemlerle Turizm: Muhtemel Senaryolar


Özet Görüntüleme: 337 / PDF İndirme: 280

Yazarlar

  • Meltem ALTINAY ÖZDEMİR Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye A.S.M.K. Meslek Yüksekokulu, Muğla, Türkiye. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler nstitüsü, Turizm İşletmeciliği, İstanbul, Türkiye. (meltemozdemir@mu.edu.tr)

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.62

Anahtar Kelimeler:

Yeni Tip Korona virüs, Kriz ve Turizm, COVID-19 Sonrası

Özet

Çalışmada, 2020 yılında tüm dünyanın etkilenmesine neden olan COVID-19 salgın sonrasında alınan önlemlerle turizm sektöründe yaşanacak muhtemel senaryolardan söz edilmektedir. Keşfedici araştırma yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, COVID-19 salgınının Türkiye’nin turizm sektöründe nasıl bir değişikliğe ya da etkiye sebebiyet vereceğini ve alınan önlemler neticesinde turizm sektöründe yaşanacak değişimleri muhtemel senaryolar ile açıklamak amaçlanmıştır. Çalışmada, hem Türkiye’nin turizm sektörü temsilcileri olan kamu kuruluşlarının ve turizm işletmelerinin gelecek tahminlerinden hem de potansiyel turistlerin görüşlerinden yararlanılmıştır. 2020 yılının Nisan ayında 62 yerli turiste demografik, tatile gitme sıklığı ve salgının ardından ilgi duyulacak turizm türüne ilişkin olmak üzere toplamda dört sorudan oluşan açık uçlu soru formu uygulanmıştır. Çalışma bulgularına göre, salgının ardından turistlerin doğa tabanlı turizme eğilim gösterecekleri belirlenmiştir. Diğer yandan turizm temsilcilerinin belirttiği üzere, salgından sonra tercih edilen konaklama işletmesi türünde ve seyahat acentelerinin ürün çeşitliliğinde ciddi eğilim değişikliklerinin olacağını söylemek mümkündür. Salgın sonrası senaryonun alternatif turizme yönelik olması halinde, kırsal kesimlerde bir turizm hareketliliğinin olması muhtemeldir. Dolayısıyla yayla turizmi, eko-turizm ve kırsal turizm gibi doğa tabanlı turizm türlerine, küçük ölçekli konaklama işletmelerine ilginin daha da artacağı, sayıca az gruplarla seyahatlerin yapılacağı, ulaşım araçlarının aynı büyüklükte fakat düşük kapasiteli olarak hizmet vereceği söylenebilmektedir. Bununla birlikte hijyen, temizlik, sanitasyon gibi uygulamaların göz önünde bulundurulması ile hizmet sağlayıcılarda ve alıcılarda sorumlu turizm ve sürdürülebilir turizm anlayışının artacağı ihtimali dikkat çekmektedir.

Referanslar

Novel Coronavirus

Crisis and Tourism

Post-COVID-19

İndir

Yayınlanmış

2020-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

ALTINAY ÖZDEMİR, M. (2020). Covıd-19 Salgını Sonrası Alınan Önlemlerle Turizm: Muhtemel Senaryolar. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(2), 222–238. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2020.62

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi