ŞEHİR TURİZMİNİN TUR PROGRAMLARI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ: ESKİŞEHİR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Özet Görüntüleme: 183 / PDF İndirme: 100

Yazarlar

  • Meltem ALTINAY ÖZDEMİR Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye A.S.M.K. Meslek Yüksekokulu, Muğla, Türkiye. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler nstitüsü, Turizm İşletmeciliği, İstanbul, Türkiye. (meltemozdemir@mu.edu.tr)
  • İsmail KIZILIRMAK İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, İstanbul, Türkiye. (ikizilirmak@istanbul.edu.tr)

DOI:

https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2019.39

Anahtar Kelimeler:

Şehir Turizmi, Tur Programı, Tur Yönetimi, Eskişehir, Destinasyon Yönetimi

Özet

Araştırmanın amacı, tur programları kapsamında Eskişehir’in şehir turizmi potansiyelinin değerlendirilmesidir. Araştırma verileri, Eskişehir’in 2019 yılına ait günübirlik ve konaklamalı olmak üzere 30 tur programının incelenmesi ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmış ve turlara ait temel bilgiler (konaklama durumu, ulaşım türü, çıkış noktası, en çok tekrarlanan ziyaret merkezleri) belirlenmiştir. Ardından tur programları, en çok tekrarlanan ziyaret merkezlerinin üç farklı tur kapsamında ziyaret edilmesi ile belirlenen tahmini günlük tur sürelerine göre incelenmiştir. Alanyazında şehirlerin sınıflandırılmasındaki kriterlere göre Eskişehir’in tarihi, kültürel, sanatsal ve turistik eğlence şehri niteliğinde olduğu tespit edilmiştir. İçerik analizi sonucunda Eskişehir’e düzenlenen turların çoğunlukla İstanbul ve Ankara çıkışlı, otobüslü, günübirlik turlar olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca tur programlarında ziyaret merkezlerinin konumlandırılmasında noktalar arası mesafelere ve sürelere önem verilmediği dikkat çekmiştir. Bu doğrultuda Eskişehir’de turizmin gelişmesine ve Eskişehir turları düzenleyen seyahat acentalarına katkı sağlayabilmek için öneri niteliğinde günübirlik ve konaklamalı tur programları hazırlanmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2019-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

ALTINAY ÖZDEMİR, M., & KIZILIRMAK, İsmail. (2019). ŞEHİR TURİZMİNİN TUR PROGRAMLARI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ: ESKİŞEHİR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Journal of Recreation and Tourism Research, 6(4), 372–383. https://doi.org/ 10.31771/jrtr.2019.39

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi