AÇIK ALANDA YAPILAN DOĞA TEMELLİ REKREATİF ETKİNLİKLERE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI (ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI


Özet Görüntüleme: 162 / PDF İndirme: 148

Yazarlar

  • Gönül GÖKER Çankırı Karatekin Üniversitesi, Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Çankırı, Türkiye (gonulgoker@karatekin.edu.tr)
  • Kurban ÜNLÜÖNEN Gazi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Ankara, Türkiye (kurban@gazi.edu.tr)

Anahtar Kelimeler:

Doğa, Rekreasyon, Spor

Özet

Bilim ve teknolojideki ilerlemeler, medeni yaşam standartlarının yanı sıra yorgunluk ve stres gibi olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Yoğun çalışma ve stresli şehir yaşamı insanları doğaya yöneltmekte ve doğa temelli etkinliklere katılımı da arttırmaktadır. Araştırmanın amacı, Ilgaz Dağı Milli Parkı'nda yapılan açık alan doğa temelli rekreatif etkinliklere katılan ziyaretçilerin demografik özelliklerini, Ilgaz Dağı'nı tercih sebebini, ne tür etkinliklere katıldıklarını, en çok hangi mevsimde geldiklerini, Ilgaz Dağı'ında en fazla hangi etkinliğin tercih edildiğini ve etkinlik sırasında yaşadıkları sıkıntılara yönelik şikayetlerini belirlemektir. Araştırmada alan araştırması yöntemi kapsamında yapılandırılmış anket tekniği kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler istatistik programına aktarılarak analiz edilmiş yüzde ve frekans değerleri alınmıştır. Araştırma sonunda ziyaretçilerin Ilgaz Dağı'nı çoğunlukla kış sporları sebebi ile tercih ettikleri, etkinlik sırasında ulaşım, hava koşulu, aşırı kalabalık ve fiziki yetersizlikten şikayetçi oldukları ve bu etkinliklere en fazla bekar ve genç yaş gruba dahil olan kişilerin katıldığı gözlemlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2017-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

GÖKER, G., & ÜNLÜÖNEN, K. (2017). AÇIK ALANDA YAPILAN DOĞA TEMELLİ REKREATİF ETKİNLİKLERE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI (ILGAZ DAĞI MİLLİ PARKI. Journal of Recreation and Tourism Research, 4(3), 60–68. Geliş tarihi gönderen https://jrtr.org/index.php/jrtr/article/view/197

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri